NIEKOĽKO MOJICH RÁD AKO PRACOVAŤ S ROKom

NIEKOĽKO MOJICH RÁD AKO PRACOVAŤ S ROKom

Akú kávu vybrať, ako ju správne namleť.. Aká má byť teplota vody a ako kávovar ROK vyčstiť ? Tu je niekoľko mojich rád, o ktorých si myslím, že sú podľa mňa dôležité pri príprave kvalitného espressa a to nielen ak používate ROK.

V prvom rade, si treba zaobstarať kvalitnú kávu, ktorá by mala mať 2 týždne a viac, od jej praženia. Odporúčam, aby ste si kávu kupovali nie v supermarketoch (samozrejme zo začiatku, keď sa ešte budete učiť a prichádzať na rôzne základné fígle, tak postačí aj taká), ale u kvalitných pražiarov, ktorých je už aj u nás dostatok.Taktiež by bolo vhodné, mať vlastný mlynček z dôvodu, že najlepšie je použiť čerstvo zomletú kávu (je jedno akú, v postate závisí od vašej chuti. Ja mám najradšej „ovocné“ kávy). Potom sa dostaví výsledok – bohatšia crema. Veľmi dôležité je mletie kávy. Používa sa jemnejšie mletie. Avšak príliš jemné mletie, má za následok, že páky nepretlačíte smerom nadol buď vôbec, alebo len s ťažkosťami. Vtedy hrozí, že si môžete svoju hračku poškodiť. Tiež nie je dobré, keď idú páky veľmi ľahko - vtedy je mletie hrubé (káva je vodnatá a horká). Musíte teda, nájsť rovnováhu . Rôzne druhy kávy, si môžu vyžadovať rozličné mletie, v závislosti od mnohých faktorov.

Čo sa týka dávkovania kávy, tak ja osobne, si dávkujem cca. 16 gr. (doppio presso). Ideálne je si zaobstarať malú digitálnu váhu. Na utláčanie kávy, som si zaobstaral tamper (priemer 50mm), ktorým to ide neporovnateľne lepšie, ako originálnym plastovým z balenia. Kávu treba utlačiť pevne a rovnomerne.

Veľmi dôležitý, je okrem predohrevu portafiltra aj predohrev hornej časti ROKu, kam nalejete horúcu vodu (tým zaistíte, že voda, ktorú pretláčate cez kávu, bude dostatočne horúca pre dobrú extrakciu). Pred samotnou extrakciou, pridáme horúcu vodu (cca. 90-95°C) do hornej nádržky ROKu. Nikdy ju nenalejte úplne po vrch, lebo pri zdvíhaní pák, by sa Vám preliala. Taktiež nikdy do šálky nepretlačte celý objem vody zo zásobníka, do ktorého sa zmestí do 100 ml. Ja si pri svojom dvojitom presse, pretlačím cca. 40 – 44 ml.  Ak pretlačíte vody viac ako treba, alebo nebodaj všetku zo zásobníka,  tak budete mať horkú kávu s minimálnou cremou. No a čo sa týka samotného pretláčania pákami, tak na to musí prísť asi každý sám. Ja osobne pretláčam páky väčšinou na jeden raz. Nie však rýchlo, resp. pretláčanie spomalím pri prvom výstreku kávy, resp. pri začiatku extrakcie. Káva by mala vytekať tenkým pramienkom, nie veľmi rýchlo a nemala by tiež kvapkať po dávkach .

Ja svoj ROK čistím pod tečúcou vodou. Ak chcete zachovať lesklý povrch na svojom ROKu čo najdlhšie, treba ho potom dôkladne do sucha vyutierať (mne sa najlepšie osvedčili papierové kuchynské utierky). 

Chcel by som tiež dať tip pre tých, ktorí neobľubujú dvojité presso a radšej si vychutnajú ristretto, alebo espresso. Keďže, ako bolo napísané aj v jednom z predchádzajúcich článkov na blogu, bol ROK ESPRESSO kávovar navrhnutý na výrobu dvojitého espressa. Zaobstaral som si single misku z La Pavoni Europiccola (http://www.baristaservis.cz/49-jednoporcova-miska-la-pavoni-novy-typ.html), ktorá je vhodná aj do portafiltra ROKu. Po asi hodinovom testovaní rôznych gramáží kávy v miske, sme sa spolu s kamarátom baristom, dopracovali k hodnote 10,5 gramu, pričom sme kávu zomleli ešte o niečo jemnejšie ako obvykle. Výsledok bol úžastný, resp. espresso bolo vynikajúce.

Odoslať článok známemu   Vytlačiť