Káva je v skutočnosti ovocie.


27. Február 2018 Novinka

Mnohí z Vás možno nevedia, že káva je v skutočnosti ovocie. Ovocie, ktoré má svoj pôvod v Etiópií. Legenda hovorí, že farmárovi sa zatúlali kozy a keď ich našiel, tak behali ako bláznivé a skákali. Všimol si, že predtým si pochutnávali na plodoch, ktoré nepoznal. Tak aj farmár ochutnal z divokej odrody kávovníka a zistil, že jeho telo nadobudlo obrovské množstvo energie, vďaka ktorej začal taktiež od radosti až skákať. 


Postupne sa kávovník z Etiópie rozšíril takmer do celého sveta. Dnes poznáme dve najpopulárnejšie kávovníkové odrody. Kávovník arabský (Coffea Arabica) a kávovník robusta (Coffea Canephora). 

Plody kávovníka sú veľmi podobné našej čerešni, avšak čerešne obsahujú vnútri kôstky. Kávovníkové plody obsahujú dve kávové zrná. 

Arabský kávovník rastie vo vysokých nadmorských výškach a je menej odolný voči škodcom a chorobám. Taktiež je veľmi citlivý na mráz. Jeho úroda je najkvalitnejšia na trhu. Má nižší obsah kofeínu a jeho plody sú lahodne jemné a sladkasté. 

Kávovník robusty je menej náročný, no jeho zrná vo väčšine prípadov nie sú až také lahodné. Jeho pestovanie je nenáročné a je odolnejší voči škodcom. 


Prvá úroda kávovníka prichádza až po 3-4 rokoch. Avšak až v 5-6 období života je zber najúrodnejší. Najlepšie dozreté plody sa zbierajú ručne, čo je finančne a časovo náročné, no vďaka tomu sa na trhu objavujú kvalitnejšie kávy. Tento spôsob sa väčšinou uplatňuje pri Arabice. Pri Robuste sa častokrát využíva zber česaním. Plody padajú na plachty, rozprestreté na zemi pod kávovníkom. Pri tomto type zberu sa však medzi zrelé zrná dostanú aj zrná poškodené, či nezrelé.


Predtým, ako sa káva upraží, sa zelené zrná vybraté z (väčšinou) červenej bobule musia spracovať. Existujú 3 spôsoby spracovania. Prvé je suché spracovanie, kedy sa plody v šupke sušia cca jeden mesiac na otvorených priestranstvách. Ďalšie je mokré spracovanie, kde plody prechádzajú viacerými vodnými nádržami, v ktorých sa oddeľujú zhnité a ľahké plody, od zdravých. Posledné spracovanie je polomokrá metóda, kedy sa plody oddeľujú vo vode, ale následné sušia na priestranných plochách. 


Keď sa kávovníkové zrná spracujú, je možné ich upražiť, aby nadobudli svoju vôňu a chuť, ktorú mnohí poznáme.  


Kristian Majzlan

Fotografie:TZ

Mohlo by sa Vám páčiť
Nahradí ROK Vašu obľúbenú kaviareň?

Nahradí ROK Vašu obľúbenú kaviareň?


2017-10-04 20:35:37 Novinka
Dá sa na ROK-u spraviť espresso ako z kaviarne? To je otázka, ktorú si kladú mnohí potenciálni majitelia ROK espresso makeru, prípadne ľudia, ktorí si ho zadovážili domov a nemajú až také veľké skúsenosti s kávou. ROK espresso maker je predovšetký...

Niekoľko mojich rád

Niekoľko mojich rád


2017-10-03 11:14:54 Novinka
Niekoľko mojich rád, o ktorých si myslím, že sú podľa mňa dôležité pri príprave kvalitného espressa. V prvom rade, si treba zaobstarať kvalitnú kávu, ktorá by mala mať 2 týždne a viac, od jej praženia. Odporúčam, aby ste si kávu kupovali nie v sup...

FAQs

FAQs


2017-10-03 11:13:52 Novinka
Some ESPRESSO MAKER YEARS will be known for a long time, some of you are looking forward to the first adventures of the newly purchased coffee maker, and the rest of you are still wondering if it is for you, the real walnuts .. Community of YEAR u...