Ako si pripraviť s ROK Espresso Maker cappuccino


25. November 2017 Kávovar

Každý z vás už neraz zavítal do kaviarne, v ktorej vám po objednaní si kapučína pristálo na stole prešľahané, vriace mlieko, respektíve mliečna kreácia posypaná čokoládou či škoricou. Zatiaľ čo v minulosti to bolo normálne, dnes už takýmto kapučínam dávno odzvonilo a baristi sa často pretekajú v tom, kto vytvorí krajší latte art. Jeho základom je samozrejme dobre pripravené espresso so správne našľahaným mliekom pri teplote zhruba 54°C. Každému baristovi zo začiatku trvá istý čas, kým získa grif šľahania mlieka a samotného latte art-u. 

Každý lepší espresso stroj, či už profesionálny alebo na domáce použitie, má zabudovanú trysku, ktorou sa mlieko pení veľmi jednoducho. Je nutné dodržať určité body, aby ste získali kapučíno ako z Vašej obľúbenej kaviarne. Dá sa však také kapučíno získať aj pomocou ROK espresso maker-u a napeňovača, ktorý ste našli v jeho obale? Odpoveď je ľahká. Dá. Pokiaľ dodržíte základné pokyny, viete vyčarovať espresso zmiešané s krémovo našľahaným mliekom a po pár pokusoch obohatené aj o latte art. Najjednoduchšie sú tvary srdca, tulipánu, či rozety. 

Ako sme už spomínali, základom všetkého je espresso pripravené minimálne z 9 gramov kávy.  Následne je potrebné zaobstarať si plnotučné mlieko. V obchodoch dnes už bežne nájdete mlieka označené ako “Barista” alebo “Barista latte”. Pokiaľ sa u vás v chladničke nájde len nízkotučné alebo polotučné mlieko, nezúfajte. Na vaše začiatky vám úplne stačí, avšak plnotučné mlieko má obrovskú výhodu v tom, že tuky, ktoré obsahuje, držia krémovú konzistenciu oveľa lepšie. Nízkotučné mlieko nie je také stabilné, veľmi rýchlo tuhne a môže vaše kapučíno “obohatiť” o horkú chuť. 

Pokiaľ budete pripravovať kapučíno pomocou ROK-u a budete využívať výhradne domáce prostriedky, možno sa vám zo začiatku bude zdať, že toho musíte urobiť až príliš veľa, preto je vhodné poprosiť niekoho o pomocnú ruku. Zatiaľ čo jeden pripraví espresso, druhý môže šľahať mlieko. Na zohriate mlieka môžete využiť  hrniec a digitálny teplomer, ktorý do neho ponoríte. Ak však nemáte po ruke teplomer, pri plnotučnom mlieku ľahko spoznáte, kedy je vhodný čas na jeho penenie. Mlieko v hrnci nechajte zohrievať a nemiešajte. Postupne sa začne akoby oddeľovať od hrnca. Nechajte ho ešte minútku povariť a hor sa do šľahania. Zo začiatku budete trocha zápasiť s napeňovačom, ale postupne to dostanete do ruky. Cieľom šľahania je vytvoriť malé, pevné bublinky, ktoré takmer nie sú vidieť. Výsledkom je jemná, zamatová, lesklá pena, ktorá sa dá piť v momente ako ju nalejete do šálky. Pokiaľ sa vám objavili na hladine veľké bublinky, stačí, keď s nádobou poklepete. Pokiaľ máte pocit, že ste získali správnu konzistenciu mlieka, je nutné ho preliať do konvičky (pokiaľ ste už nešľahali mlieko priamo v konvičke), prípadne niečoho podobného so „zobáčikom“, aby ste mohli mlieko správne naliať do vášho nachystaného espressa. 

V jednej ruke držíte espresso šálku, ideálne za uško, prípadne za spodok šálky a v druhej ruke konvičku s našľahaným mliekom. Aby ste mlieko naliali správne, musíte kontrolovať rýchlosť toku a výšku nalievania hneď od začiatku. Najskôr nalievajte mlieko z čo najväčšej vzdialenosti aby Vám zanechávalo hnedý povrch. Keď už budete mať šálku z väčšej časti plnú, priblížte sa zobáčikom k hladine - nebojte sa pomôcť si naklonením šálky. Čím bližšie ste s konvičkou pri hladine, tým zanecháva mlieko väčšie stopy a dokážete ním kresliť rôzne obrázky. Najľahšie je začať srdiečkom, avšak aby ste sa dostali do tejto fázy, je veľmi dôležité natrénovať si správne nalievanie mlieka. Trénujte rýchlosť a výšku, aby ste pred kreslením mali čistý, hnedý povrch. 

Pokiaľ sa vám latte art na prvý, druhý či tretíkrát nepodarí, nebojte sa. Ani najlepší baristi na svete sa to nenaučili hneď.


Kristián Majzlan





Mohlo by sa Vám páčiť
Je to proste láska

Je to proste láska


2017-10-04 20:35:06 Kávovar
Som veľmi rád, že konečne aj na Slovensku vznikol web, prostredníctvom, ktorého si majitelia ROK espressa budú môcť navzájom odovzdávať rôzne rady, podnety a pripomienky. A preto si dovolím, svojou troškou prispieť do mlyna. Podelím sa s Va...