Nahradí ROK Vašu obľúbenú kaviareň?


4. Október 2017 Novinka

Dá sa na ROK-u spraviť espresso ako z kaviarne? To je otázka, ktorú si kladú mnohí potenciálni majitelia ROK espresso makeru, prípadne ľudia, ktorí si ho zadovážili domov a nemajú až také veľké skúsenosti s kávou. ROK espresso maker je predovšetkým zážitok. Je to niečo, čo ocení takmer každý kávový nadšenec. 


Chcete si pripraviť Vašu obľúbenú kávu priamo ako z Vašej obľúbenej kaviarne? 

Základom všetkého je káva. Tá by mala byť čerstvo a kvalitne upražená. Preto vyslovene neodporúčame využívať kávy zakúpené v supermarketoch. Takéto kávy sú napríklad zbierané v roku 2012, upražené v roku 2014, zomleté v roku 2015 a na pult obchodov sa dostanú v roku 2017, pričom ich dátum spotreby siaha ešte pár rokov do budúcnosti. Ideálne je vyhliadnúť si malého pražiara vo Vašom meste, prípadne si objednať čerstvú kávu pomocou rôznych kávových e-shopov. Na to, aby ste dosiahli chuť treťovlnovej kaviarne, je nutné nájsť si pražiara, ktorý využíva kvalitne zozbieranú a skladovanú zelenú kávu, zadovážiť si od neho čerstvo napraženú, najlepšie pár dní po dátume praženia. Takáto káva by mala byť následne spotrebovaná do jedného mesiaca. Jej skladovanie odporúčame v obaloch, v ktorých ste kávu dostali, nakoľko sú na to uspôsobené. Ďalším pravidlom, ako z ROK-u vyťažiť maximum a cítiť sa ako vo svojej obľúbenej kaviarni je mletie. Najlepšie je zadovážiť si ručný mlynček, ktorý je vhodný na domáce mletie a kávu si pomlieť maximálne pol hodinu pred jej extrakciou. 



Pokiaľ ste toto všetko splnili a stále máte pocit, že ste z ROK-u nevyťažili maximum, presunieme sa k ďalším krokom. Pokiaľ Vám káva cez portafilter veľmi rýchlo pretiekla, znamená to, že ste jej tam dali príliš málo, prípadne ste zvolili veľmi hrubé mletie. Odporúčaná gramáž pripravovanej kávy je zhruba 16g, utampované silou približne 20kg a zomletej na jemno. Takisto je veľmi dôležité mať zahriatý Váš ROK. Voda, ktorou chcete extrahovať Vašu kávu, by mala mať asi 92°C. Pokiaľ Vaša kanvica nedisponuje ukazovateľom teploty, tak ju jednoducho nechajte zovrieť a keď sa sama vypne pri 100°C, tak počkajte zhruba 30 sekúnd pokiaľ Vám teplota neklesne. Samotná extrakcia kávy by mala trvať 25-30 sekund, neskôr začne káva do šálky vypúšťať škodlivé látky a nežiadúcu horkosť. 


Kristián Majzlan






Mohlo by sa Vám páčiť
Káva je v skutočnosti ovocie.

Káva je v skutočnosti ovocie.


2018-02-27 21:18:04 Novinka
Káva je v skutočnosti ovocie.

Niekoľko mojich rád

Niekoľko mojich rád


2017-10-03 11:14:54 Novinka
Niekoľko mojich rád, o ktorých si myslím, že sú podľa mňa dôležité pri príprave kvalitného espressa. V prvom rade, si treba zaobstarať kvalitnú kávu, ktorá by mala mať 2 týždne a viac, od jej praženia. Odporúčam, aby ste si kávu kupovali nie v sup...

FAQs

FAQs


2017-10-03 11:13:52 Novinka
Some ESPRESSO MAKER YEARS will be known for a long time, some of you are looking forward to the first adventures of the newly purchased coffee maker, and the rest of you are still wondering if it is for you, the real walnuts .. Community of YEAR u...